Среща с чудните традиции на ваяците в новия епизод на „Вкусът на България“

Мария Жекова разкрива каква е тайната съставка на домашната шарена сол и меси с една ръка - тази събота от 11:00 ч. по bTV

Реклама

Тази събота (16 декември) от 11:00 ч. по bTV водещата на „Вкусът на България“– Мария Жекова ще открие магичния район на Долни Чифлик, където се простира най-дългата и чиста брегова линия в България. Тя ще тръгне по следите на един от най-старите български етноси - ваяците, за да стигне до вълшебното село Солник.

В него зрителите ще се запознаят със собственик на развъдно стопанство за коледни дръвчета. От него ще разберат кой е най-красивият вид коледно дърво и как да избират дръвче, така че да опазят природата от сеч на естествени насаждения.

Солник е своеобразен етнографски и езиков резерват на ваяците - един от най-старите етноси населявали нашите земи. Водещата ще гостува в дома на баба Радка, от която ще научи за ваяшките обичаи, традиции и диалект. Двете ще приготвят заедно типични за региона ястия, сред които „пиперна каша“, която се използва за лечение и прогонване на болести и рецептата за „платеки“. Мария ще научи от гостоприемната си домакиня каква е тайната съставка за приготвянето на домашната шарена сол и как се меси и точи с една ръка.

Освен кулинарното знание, баба Радка ще сподели и тайни за сватбените традиции в района на Солник, и ще покаже на Мария своя чеиз и старинни накити, които са на повече от 100 години.

Не пропускайте „Вкусът на България“ тази събота от 11:00 ч. по bTV.

Последни

Реклама