Тайните кулинарни послания на град Пещера в новия епизод на „Вкусът на България“

Как едно място преплита културата на 7 цивилизации, гледайте тази събота от 11:00 ч. по bTV

Реклама

Тази събота (9 декември) от 11:00 ч. водещата на „Вкусът на България“ по bTVМария Жекова ще посети един изключителен български град със значимо историческо и икономическо значение - Пещера. Тук се срещат културите и обичаите на различните етноси, които и до днес живеят в хармония и разбирателство един към друг.

Траките от племето „беси“, които населявали региона в древността, са оставили в Пещера голямо наследство, част от което е и крепостта Перистера. Именно тук Мария ще научи легендата за белия гълъб – символ на града, и ще се докосне до най-голямата колекция „питоси“, които някога са се използвали за съхранение на храна.

Пещера е известна още и като „града на обувката“. Зрителите ще се срещнат с майстор обущар, който ще разкаже за тънкостите при създаването на калъпи за обувки.

Културно-кулинарното съботно приключение ще продължи със среща със съвременен производител на боза, който ще сподели как се приготвя традиционната боза и какво я прави любима напитка на българите. Водещата ще научи и рецептата за типичния за региона празничен десерт „татлия“. Как се прави българската трахана и в какви традиционни ястия може да се включва тя ще стане ясно също в новия епизод от Пещера

За финал Мария ще се изкачи до часовниковата кула в града, известна с името „Сахата“. Часовникът й продължава да работи точно и безотказно и до днес, за да покаже, че въпреки хилядолетната си история, животът в Пещера продължава да се движи в крак с времето.

Не пропускайте „Вкусът на България“ на 9 декември от 11:00 ч. по bTV.

Последни

Реклама