„Вкусът на България“ отвежда зрителите на bTV в света на турлашките традиции и кулинария – тази събота от 11:00 ч.

Реклама

Тази събота, 5 април, от 11:00 ч. „Вкусът на България“ ще поведе зрителите на bTV на вълнуващо кулинарно пътешествие в северозападна България, за да разкрие тайните на турлашката кухня, обичаи и суеверия.

Турлаците са древна балканска общност, чиито потомци днес продължават да живеят в белоградчишките села Салаш, Кричим, Стакевци и Праужда. Въпреки че броят им в България е около 20 000 души, техните уникални традиции и кулинарни умения продължават да се предават през поколенията.

Водещата Мария Жекова ще бъде посрещната в с. Праужда от две гостоприемни баби, които ще я запознаят с традиционните местни ястия. Сред тях са „претъркан компир“, „свивки“ (сарми), „сухи чушки“, баница с печени кори, „прежуленица“, „косачко кисело“ (турлашки таратор) и „покрекло“. Освен това те ще разкажат какви растителни култури отглеждат местните жители и кои ценни сортове са изчезнали през годините.

По-късно, на една от историческите могили в селото, ще бъдат разкрити любопитни и вълнуващи факти за древната история на турлаците. Какви уникални сирена се произвеждат в този район и каква е тайната за приготвяне на традиционния „бял мъж“ (прясно сирене по стара рецепта) – всичко това ще стане ясно още тази събота.

Не пропускайте новия епизод на „Вкусът на България“ в събота, 5.04., от 11:00 ч. по bTV.

Последни

Реклама

Зареди още
Виж всички предложения от брошурата тук