"Вкусът на България" - разказ между две епохи в събота от 11:00 ч. по bTV

Мария Жекова ще се разходи из географския център на България - Габрово

Реклама

„Вкусът на България“ продължава тази събота от 11:00 ч. по bTV с разходка до географския център на България, където се намира един от най-китните български градове - Габрово. Богат на култура и занаятчийство, градът все още пази и споделя традициите от миналото.

В Дечковата къща, в сърцето на града, водещата Мария Жекова ще се потопи в духа на предприемчивите габровци и ще научи повече за изненадващите и изтънчени кулинарни предпочитания на най-заможните индустриалци от кулинарна тетрадка датираща на повече от век. На тяхната трапеза са сервирали ястия с октопод, хайвер, охлюви, месо с кестени или сини сливи и други изтънчени ястия и десерти.

Мария ще се разходи из улиците на Габрово, ще разгледа Априловската гимназия и ще посети местна сладкарница, за да разбере как се е развило сладкарството в Габрово.

Наследствен сладкар ще й покаже как се приготвя „пай със сладко от сини сливи“ – рецепта, предавана през поколенията. Водещата ще се посвети на ювелирната задача по плетенето на украсата на сладкиша и ще въздъхне: „Сега разбирам защо всички помнят този пай”!

 Гледайте „Вкусът на България“ в събота (2 март) от 11:00 ч. по bTV.

 

Тагове:

Последни

Реклама