Илияна Димитрова

международен редактор

Реклама

Илияна Димитрова е международен редактор и репортер на bTV Новините от началото на 2017 г. Завършила е журналистика и е специализирала с профил „Електронни медии“ в СУ „Св. Климент Охридски”.

Първите си стъпки в професията прави през 2004 в Българската национална телевизия. Преди да се присъедини към bTV Новините е международен редактор и водещ в още четири частни телевизионни канала. Има опит в печатни издания за екстремни спортове, както и в организирането и медийното отразяване на международни филмови и спортни събития.

Автор е на документални филми за bTV Репортерите от различни точки на света – Обединеното кралство, Ирландия, Естония, Обединените арабски емирства. Отразява Брекзит и погребението на кралица Елизабет II като специален пратеник във Великобритания. Тя е и единственият журналист от Централна и Югоизточна Европа, поканен в двореца Уестминстър в Лондон за специално интервю с тогавашния председател на британския парламент Джон Бъркоу в разгара на кризата с излизането на Великобритания от ЕС.

След конкурс и двугодишно медийно обучение с експерти, носители на престижни награди в телевизионната журналистика и университетски преподаватели от Съединените щати през 2022 г. Илияна става стипендиант към Държавния департамент на САЩ.

Още от екипа