Валентин Костов

старши международен редактор

Реклама

Валентин е роден на 4 юли през 1962 година – годината на Карибската ракетна криза и смяната на парите в НРБ.

Минал e по цялата стълбица на професията. Още в студентските си години започва да пише за пресата. Бил е стажант и след това репортер в няколко вестника, след това става международен редактор в „Репортер 7” и „Новинар”. Специализира една година в европейското списание EUROP в Париж, а от 1994 г. започва работа във финансовия всекидневник „Пари“.

„Шест години във вестник ”Пари” ми създадоха интерес към големите пари и оттогава все търся да разбера кога големите пари правят политика и кога политиката прави големи пари”, споделя той.

От 2000 г. е част от екипа на bTV като международен редактор. „Твърдо смятам, че работата на журналиста е да информира”, категоричен е Валентин Костов. Това според него прави журналистиката четвърта власт, а малката крачка от информацията до манипулацията често я изкривява в сива власт. 

„Силно желаех страната ни бързо да намери мястото си в европейското семейство, но тази кауза, за съжаление, не постигна напълно целта си”, коментира международният редактор в дирекция „Новини, актуални предавания и спорт”.

„Със семейството ми подкрепяме различни благотворителни кампании. С огромно желание заставам зад каузата да бъдат създадени по-добри условия в училищата и да бъде отдадено по-голямо уважение на учителите, защото народ без образование не го чака добро бъдеще”, допълва той.

София е мястото, в което Валентин е роден, учил е и живее до днес. „Същевременно отраснах в Пожарево, на 20 километра от центъра, и получих най-доброто от големия град и малкото село”, разказва той. Завършва 9-а Френска езикова гимназия, а след това френска филология и допълнителна специалност „Журналистика” в Софийския университет. 

През 1998 г. печели първата награда на първия журналистически конкурс на Асоциацията на журналистите за Европейски съюз. Носител е на първа награда за преса и голямата награда „Робер Шуман" за отразяване на европейските процеси. Автор е на книгата за Ирак „Войните на Саддам".

Още от екипа