Валентин Костов

Международен редактор в дирекция „Новини, актуални предавания и спорт”

Реклама

Валентин е минал по цялата стълбица на професията. Още в студентските си години започва да пише за пресата. Бил е стажант и след това репортер в няколко вестника, след това става международен редактор в „Репортер 7” и „Новинар”. Прекарва една година в специализация в Париж, в европейското списание EUROP . От 2000 г. е част от екипа на bTV като международен редактор.

„Шест години във вестник ”Пари” ми създадоха интерес към големите пари и оттогава все търся да разбера кога големите пари правят политика и кога политиката прави големи пари”, споделя той.

„Твърдо смятам, че работата на журналиста е да информира”, категоричен е Валентин Костов. Това според него прави журналистиката четвърта власт, а малката крачка от информацията до манипулацията често я изкривява в сива власт. 

„Силно желаех страната ни бързо да намери мястото си в европейското семейство, но тази кауза, за съжаление, не постигна напълно целта си”, коментира международният редактор в дирекция „Новини, актуални предавания и спорт”. „Иначе със семейството ми подкрепяме различни благотворителни кампании. С желание бих застанал зад каузата да бъдат създадени по-добри условия в училищата и да бъде отдадено по-голямо уважение на учителите, защото народ без образование не го чака добро бъдеще”, допълва той.

София е мястото, в което Валентин е роден, учил е и живее до днес. „Отраснал съм в Пожарево, на 20 километра от центъра и получих най-доброто от големия град и малкото село”, разказва той. Завършва 9-а Френска езикова гимназия, а след това френска филология и допълнителна специалност „Журналистика” в Софийския университет. 

През 1998 г. печели първата награда на първия журналистически конкурс на Асоциацията на журналистите за Европейски съюз. Носител е на първа награда за преса и голямата награда „Робер Шуман" за отразяване на европейските процеси. Автор е на книгата за Ирак „Войните на Саддам".

Още от екипа