Кристина Баксанова

Репортер и водещ на bTV Новините

Реклама

Кристина Баксанова е един от най-емблематичните репортери и водещи на bTV Новините още от самото създаване на телевизията през септември 2000 г. Автор е на много документални филми за bTV Документитe и bTV Репортерите.

Завършила е журналистика с профил „Международни отношения” в СУ „Св. Климент Охридски”, има множество специализации в Европа и докторска дисертация за новата външна политика на Германия и Югоизточна Европа. Първите си стъпки в професията прави във вестниците „Антени” и „Неделен Стандарт”, а след това работи за кратко в две национални телевизии.

Любопитството й винаги е било към света - какво се случва извън границите ни и как това засяга България. Повече от 10 години Кристина Баксанова отразява събитията и политическите процеси във ФРГ, следи диалога между Берлин, Брюксел и София, защото вярва, че журналистите трябва да правят прозрачни процесите, при които се взимат решения, засягащи обществото. Именно тя показа на зрителите на bTV атентатите в Мюнхен и Ансбах, и дипломатическите преговори за бъдещето на ЕС след BREXIT.

Кристина Баксанова е носител на множество призове, сред които почетната награда на БЧК (2002), годишната награда на неправителствени организации за представяне на проблеми, свързани с опазване на околната среда (2002), филмова награда за документалистика за филма „Португалия в ЕС” на Европейския медиен фестивал в Русе (2004), награда за телевизионен документален филм „Непознатият цар” от поредицата „Цар Фердинанд Български - непознатите години” на международния филмов фестивал в Балчик (2008), почетна награда за принос в отразяване на проблемите в здравеопазването (2011) на Българския лекарски съюз и други. Най-ценната награда за нея обаче е, когато неин репортаж е променил статукво, несправедливост или е помогнал на някого.

За контакти: news@btv.bg

Още от екипа