Кристина Баксанова

ръководител „Международни редактори“

Реклама

Кристина Баксанова, ръководител „Международни новини“, БТВ Новини

Кристина Баксанова е един от най-емблематичните журналисти на bTV Новините още от самото създаване на телевизията през септември 2000 г. През годините е репортер и водещ на емисиите „Новини“. От 2016 г. ръководи отдел „Международни новини“. Автор е на много документални филми за bTV Документитe и bTV Репортерите. Филмът й „Три разказа“ (оператор: Борис Пинтев) е включен в паралелната програма на международния филмов фестивал в Сараево през 2018 г..

Завършила е журналистика с профил „Международни отношения” в СУ „Св. Климент Охридски”. Защитава докторска дисертация за новата външна политика на Германия в Югоизточна Европа и ролята на германските обществени медии. Хоноруван преподавател е във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“.

Първите си стъпки в професията прави във вестниците „Антени” и „Неделен Стандарт”, а след това работи за кратко в две национални телевизии.

Стипендиант е на европейската програма към журналистическия колеж в Свободния университет в Берлин (2004-2005). Специализира по програми на Европейския център за журналистика в Маастрихт, медийно обучение за журналисти от Източна Европа в Лайпциг, както и по програмата IVLP на Държавния департамент на САЩ. Има множество специализации в Европа и познава отблизо работата на редица европейски медии. От години участва в Медийния форум за Югоизточна Европа.

Любопитството й винаги е било към света - какво се случва извън границите ни и как това засяга България. Дълги години Кристина Баксанова отразява събитията и политическите процеси във ФРГ и в Европа. Вярва, че журналистите трябва да правят прозрачни процесите, при които се взимат решения, засягащи обществото. Отразява атентатите в Берлин, Мюнхен и Ансбах, ключови избори и събития в Европа през последното десетилетие. Пандемията от КОВИД-19 и войната в Украйна са сред световните теми, които определя като най-големи предизвикателства за отразяване в ефира на бТВ през последните години.

Кристина Баксанова е носител на множество призове, сред които награда за телевизионен документален филм „Непознатият цар” от поредицата „Цар Фердинанд Български - непознатите години” на международния филмов фестивал в Балчик (2008), награда за документалния филм „Португалия” на Европейския медиен фестивал в Русе (2004), почетната награда на БЧК (2002), годишната награда на неправителствени организации за представяне на проблеми, свързани с опазване на околната среда (2002), почетна награда за принос в отразяване на проблемите в здравеопазването (2011) на Българския лекарски съюз и други.

През 2021 г. и 2022 г. е патрон на ученическите дебати на немския език „Jugend debattiert”, организирани от Goethe-Institut и фондация Hertie. 

Още от екипа