Коледни вкусове от с. Селановци

Вижте повече във видеото

Коледни вкусове от с. Селановци

Реклама

Варено жито

Необходими продукти:
жито – 0,500гр.
стафиди
бисквити ( натрошени)
портокалови кори
захар

Начин на приготвяне
Сваряваме житото и след като се охлади добавяме стафидите, натрошените бисквити, портокаловите кори и захар на вкус.

Пълнени чушки с ориз и гъби

Необходими продукти:
лук – 3/ 4 бр.
морков (настърган) – 1 бр.
олио или зехтин
доматено пюре
ориз – 2 ч.ч
брашно
червен пипер – 1 л.
черен пипер – 1л.
джоджен – 1 л.
гъби
сол
вода

Начин на приготвяне:
Запържваме лук в олио или зехтин, след това добавяме морков, 1 л. червен пипер, малко доматено пюре. След като се позапържат добавяме и ориза и малко вода, за да омекне.
Гъбите ги запържваме отделно, за да омекнат малко и чак след това ги добавяме към ориза. След като и тях сме добавели при другите продукти слагаме и сол на вкус, черен пипер и джоджен. С получената плънка пълним чушките. След това всяка чушка поръсваме с брашно и ги подреждаме в тава, поливаме ги с зехтин. Оставяме ги да се пекат на 200 градуса за около 40/ 50 мин.

Сушени чушки с боб

Необходими продукти
сушени чушки
боб – около 0,500гр.
лук – 1 бр.
червен пипер – 1л.
брашно – около 2л.
джоджен
девесил

Начин на приготвяне:

Сваряваме боба и после го позапържваме , за да се по сгъсти и да не изтече после от чушките. За плънката използваме запържен лук, 1л. червен пипер, добавяме боба и 2л. брашно. После добавяме към тях и джоджен и девесил. С получената плънка пълним сушените чушки и отново си ги подреждаме в тавата. Оставяме ги за около 30мин на слаб огън.

Зелеви сармички

Необходими продукти:
кисело зеле - 1 бр.
кайма - ок. 500 г смес
ориз - 1 ч.ч.
лук - 1 глава
червен пипер
черен пипер
риган
чубрица
сол
олио

Начин на приготвяне:
Приготвяме си здрави и по-големички зелеви листа, като отстраняваме по-дебелата част от кочана. Задушаваме ситно нарязания лук. След като стане прозрачен лукът, добавяме червен пипер ок. 2 ч.л. и разбъркваме добре, като внимаваме да не се пържи, а да се задушава. Веднага след това добавяме каймата и 1 чаша вода и разбъркваме хубаво каймата, за да не остане на бучки. След като сместа с каймата и лука стане хомогенна, се добавят солта, черният пипер и чубрицата (ригана) на вкус. Добавя се измитият ориз и се разбърква добре с каймата. Маха се от котлона и се изчаква леко да се охлади. Взимаме един зелев лист, слагаме 1 с.л. от плънката (ако е по-голям, може и повече плънка) и завиваме стегната сарма. Взимаме по-голяма тенджера и сипваме на дъното ѝ олио. Постиламе на дъното на тенджерата един зелев лист и започваме да редим плътно една до друга зелевите сарми. Редим на пластове сармите, докато свърши плънката. Най-отгоре поставяме плоска чиния с дъното нагоре, така че да затисне сармите, да не се разместят при варенето. Сипваме вода да покрие чинията и варим сармите до набъбване на ориза и омекване на зелето. След това изваждаме сармите от тенджерата и ги редим в тава, на дъното на която има олио. Поръсваме леко с олио и отгоре и запичаме зелевите сарми с кайма и ориз до приятен загар.

Баница с яйце и сирене

Необходими продукти:
сирене – 400гр.
яйца – 7 бр.
сода за хляб
кисело мляко
краве масло
кори  за баница

Начин на приготвяне:
Сиренето и яйца ги разбъркваме заедно. В кофичка кисело мляко добавяме ч.л. сода за хляб и прибавяме към яйцата. Предварително сме си разтопили краве масло. После взимаме две кори намазваме ги  с кравето масло и слагаме от плънката с яйце и сирене. Навиваме корите на руло и така докато не свършат всички кори. После я оставяме да се пече.

Ошав

Необходими продукти:
Сушени плодове – дюли и сливи
канела

Начин на приготвяне:

Дюлите и сливите  се накисват в 2 литра студена вода и трябва да престоят така поне една една нощ. След това сокът, който се е получил, се прецежда и плодовете отново се заливат с него.Сместа се оставя да ври на тих огън до пълното омекване на дюлите и сливите. Готовият ошав се оттегля от огъня и когато поизстине, към него се добавят мед и канела. Когато съвсем се охлади, се поднася в стъклен съд или купа.