Реклама

"Вкусът на България" запознава зрителите на bTV с готварските традиции и чудатите растения в района на Ловеч. Съботното приключение започна от село Торос, където Мария видя отблизо пасищни пуйки, копринки – специална порода кокошки, които „плачат“ за прегръдки и уникална порода български кокошки, които снасят зелени яйца. Производител на песто от селото разказа как се прави домашната горчица и песто от тученица, което впечатлява с качества и вкус дори италианците.

В село Гложене пък очарователна дама споделя пред Мария две типично гложенски рецепти - за сладка баница и сладкиш „Агнеси“, а млад мъж я впечатли с омаен разказ за хинапа и ликьора, който се прави от него. Ще стане ясно, че в различните краища на страната хинапът е известен още като финап, янап, барбарошка, дзиндзифка или китайска фарума, а интересното е, че всички части от растението – корени, листа, кора и плодове се използват в народната медицина.

Вдъхновена от този разговор Мария измисли рецепта за десерт от овесени бисквити с хинап, извара от козе мляко и меден солен карамел.