Скрипалец

Реклама

Скрипалец наричат в Родопите растението, чието официално име е „Обикновено плюскавиче“, защото при търкане между пръстите, листата му скриптят. Скрипалецът наподобява едновременно киселец, лапад и лобода. Свежите му листенца са истински деликатес в родопската кухня. Консумират се като салата или се обработват подобно на спанака за приготвянето на зеленчукови ястия, яхнии и гювечи, използват се в баница (клин), готвят се с ориз, картофи или на супа.

Сурови или сварени могат се консумират и младите филизи до 5 сантиметра, които имат вкус подобен на грах, но с лека горчивина, която изчезва след бланширането им. В народната медицина скрипалецът се използва като билка за лечение на гастрит, бронхит, заболявания на нервната система и други.