Коледни вкусове от с. Глоговица

Вижте повече във видеото

Коледни вкусове от с. Глоговица

Реклама

Пълнени чушки и лозови сармички – правят се по един и същи начин

Необходими продукти:
лук – 1бр.
праз лук – 1бр.
скилидки чесън – 3/ 4бр.
доматена салца – ½ от бурканчето
ориз- 1 ч.ч.
моркови – 1/ 2 бр. ( нарязани на дребно)
печурки (кафяви) – 3/ 4 бр. (нарязани на дребно)
вода – 1 ч.ч.

Начин на приготвяне:
Слагаме малко олио и запържваме всички продукти заедно. Малко след това добавяме и ориза, когато набъбне ги сваляме от огъня. С тази плънка напълваме чушките и лозови сармички. След това ги варим докато ориза се свари.

Тиквеник

Необходими продукти:
Брашно – 1 кг.
сол – на вкус
вода ( хладка)
Тиква – 1 бр.
захар
орехи

Начин на приготвяне:
Замесваме тест от брашното , малко сол и хладката вода. Разделяме го на малки топчета, които се разточват с големината на тавата, в която ще печем тиквеника. Малките кори се изпичат върху печката и после ги задушаваме под кърпа. Тиквата я обелваме и сваряваме на пара. Когато е готова я прави на пюре и прибавяме захар и орехи. В тавата за печене се слага кора, маже с пюрето и 2/3 с.л. олио. Това се прави докато не свършат всички кори. Последната кора се поръсва само с олио. Печем на 180 градуса.