Свиленградско малеби

Свиленградско малеби

Реклама

Необходими продукти:

прясно мляко – 1л.
ориз ( сварен или запарен с топла вода) – 150гр.
праскови – 2/3 бр.
индрише – няколко листа
мед

Начин на приготвяне:

Млякото и ориза се смесват в съд и се оставя да се свари. След това добавяме листата от индрише и пасираме. Бъркаме сместа докато се сгъсти и прецеждаме. Пресипваме го в отделен съд и го оставяме да се охлади.

За сладкото:

Нарязваме прасковите на парченца и ги поставяме в тиган заедно с малко мед и червено вино. Оставяме ги на средна температура, за да не загорят. Трябва да се изпари водата и да се карамелизират.

След като сместа от ориза и млякото се е охладила , започваме да я присипваме в отделни съдчета. Слагаме един пласт от тази смес и отгоре един пласт от сладкото с праскови. По този начин се редуват пластовете.