Торта с мурсалски чай и Осиковски ягоди

Реклама

За блата на торта :

Захар – 70 гр
Яйца – 3 бр
Ръжено брашно – 270 гр
Бакпулвер – 15 гр
Вода – 70 мл
Брънза – 100 гр
Сметана за брънза – 200 гр
Сметана за крем с мурсалски чай.
Мед – 100 гр.
Ягоди – 500 гр.

Начин на приготвяне:

Отделяме жълтъците от белтъците на три от яйцата. При жълтъците добавяме 70 гр. захар и разбиваме добре. Трябва да се получи бледо жълт крем от яйцата и захарта. Белтъците също се разбиват, като при тях трябва да получим хубава пухкава пяна. В друг съд, добавяме 270 гр. ръжено брашно. Когато брашното е фино, то по-лесно взима въздух и блатовете ще се надуят и ще бъдат пухкави. Към брашното добавяме яйчената смес със захарта и 15 гр. също и половината от разбитите белтъци. Втората половина от белтъци добавяме когато сме сигурни, че сместа се е разбъркала хубаво. В ринг за блатове поставяме хартия за печена, за да не залепне блата на дъното. Стените ги обвиваме с кухненско фолио, за да не започне да тече. Сместа трябва да ни стигне за два блата с диаметър 18 см. Блата отива във фурната за 10-12 минути на 170 градуса. Готовите блатове се сиропират със сироп от мурсалски чай.

Прецедената сметана с мурсалски чай, разбиваме на ръка, за да имаме повече контрол върху нея. Трябва да бъде с кремообразна консистенция. В нея добавяме крема от брънза. Добавяме го поетапно, за да сме сигурни, че ще бъде навсякъде и консистенцията няма да слегне. Добавяме и меда и продължаваме да бъркаме сметаната. Нарязваме си ягоди за декорация. Режем ги на ивички, за да може да се редят между блатовете на тортата (може да използваме и сладко).Една част от ягодите може да разбием на пюре заедно с малко течна сметана. От разбитата сметана с брънза и мурсалски чай вземаме малко и смесваме с разбитите ягоди, защото това ще бъде крема между блатовете . Блатовете се поставят в кулинарен ринг, който е добре притиснат, за да не се получи изтичане. Като основа между блатовете, преди крема, ще наредим пресни ягоди, които допълнително заливаме със сиропа от мурсалски чай. Върху тях добавяме крем пюре от ягоди. Дебелината му е към 1 см. Нахлупваме със втория блат и оставяме на студено за няколко часа. Най-добре е за цяла нощ. След като извадим тортата я одекоряваме със още сметана от брънза и мурсалски чай. Одекоряваме тортата по- избор. В случая използваме Полски цветя.

За сиропа от мурсалски чай:

Продукти:

500 мл вода.
Китка мурсалски чай
Мед.

Начин на Приготвяне

Варим в 500 мл вода шепа мурсалкси чай и добавяме мед на вкус.

За сметаната с мурсалски чай:

Загряваме на котлона 500 мл течна сметана и се овкусява с мурсалски чай. Оставяме да изстине за около 30 мин. Прецеждаме след това от мураслкия чай.

За крема от Брънза

Брънза 100 гр.
Сметаната – 400 мл.
*Омесваме ги заедно.