Пюре от боб и задушени зеленчуци

Реклама

Необходими продукти:
бял боб – 1 пакет
зеленчуков бульон ( прави се от какви зеленчуците имате)
сол
джоджен
девесил
риган
черен пипер
индийско орехче
зехтин
ряпа
пащърнак
гулия/земна ябълка
червено цвекло
лилави моркови
орехов тахан
лимон сок
натрошени орехи
микро киселец

Начин на приготвяне:
Изсипваме боба в зеленчуковия бульон и го подсоляваме малко. Хубаво е да престои една вечер в него. След това доливаме вода и го оставяме  да  се вари за около 1 часа, на тих огън. Добавяме към него джоджен и девесил.

Нарязваме ряпата, пащърнак, гулия или земна ябълка, червеното цвекло и лилавите моркови. Слагаме ги в тава  и ги подсоляваме. Добавяме също риган и малко зехтин върху тях. Печем ги на 180градуса за около 20мин.
След като боба се е сварил отделяме с купа част от него и добавяме орехов тахан. Пюрираме го и добавяме малко лимонов сок, черен пипер и индийско орехче. Полученото пюре от боба го намазваме като основа върху чинията и след това отгоре подреждаме запечените зеленчуци. Върху тях добавяме малко зехтин и поръсваме с натрошени орехи. За украса слагаме и микро киселец.