Коледни вкусове от с. Рибарица

Вижте във видеото

Коледни вкусове от с. Рибарица

Реклама

Дробовица/ кървавица от свинско месо

Необходими продукти:
свинско сърце
свински далак
свински бузи ( от главата на прасето)
свински бял дроб ( предварително попарен)
свинско месо (крехко)
свински черва (дебели)
сол
черен пипер
суха червена чушка
червен пипер
ориз (малко количество предварително задушен)
лук
оцет
бахар
вода

Начин на приготвяне:
Свинските дебели черва се измиват добре и се накисват във вода, сол, оцет за около 2/ 3 часа и после се преплакват. Белият дроб предварително се сварява, както и ориза.  Сърцето, далака, бузите , крехкото месо се накълцват и към тях се добавя сол, черен пипер, сухата червена чушка, ситно нарязан лук, червен пипeр, бахар. След това всичко това се пълни в дебелите черва заедно с белия дроб и ориза. Завързваме краищата с конец и на няколко места надупчваме червата и ги слагаме в студена вода. Оставяме ги врат около 1ч.и 15мин. на бавен огън. Оставят се да се охладят. Може да се консумират студени или запечени на фурна.

Тумбе/шкембе – от свинско месо

Необходими продукти:
шкембе от прасе
глава от прасе
чесън
черен пипер
червен пипер
чубрица
сол

Начин на приготвяне:
Шкембето се изчиства добре. Глава от прасе се сваря и после се обезкостява и се нарязва на дребни парчетата. Добавяме чесън, черен и червен пипер, чубрица, сол и се разбъркват с парчетата от главата. След това с получената плънка се пълни шкембето. Зашиваме го и го дупчим на няколко места. Слагаме го да се вари за около 1ч и 20мин.  Изваждаме го от водата и го поставяме в друг съд и го затискаме с тежест, за да се сплеска. По този начин се държи за около 3/ 4 ч.

Маденица – от свинско месо

Необходими продукти:
свински черва ( тънки)
свинско месо ( крехко)
свинска сланина
сол
червен пипер
праз лук (на ситно)
суха чушка
чубрица

Начин на приготвяне:
Тънките черва се изчистват, измиват, надуват се с въздух и се оставят да изсъхнат. Крехкото месо  се сварява и се накълцва. Към него се добавя сланината и  сол, червен пипер, плаз лук нарязан на ситно, суха чушка и чубрица. Получена плънка се слага в тънките черва и се завързват краищата. Поставят се над огнището да бъдат опушени и да изсъхнат.

Суджук

Необходими продукти:
свински бут ( крехкото месо)
телешки бут ( крехкото месо)
свински черва
чубрица
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Червата се почистват и измиват. Месото се сварява и накълцва. Към него се добавят чубрицата, сол, черен пипер. Получената плънка се слага в червата и се връзват в двата края. Оставят се на проветриво място за няколко дена и периодично по няколко пъти с точилка се минава през тях, за да се сплескат.

Пастърма – от телешко месо

Необходими продукти:
телешки бут ( крехкото месо)
червен пипер
чубрица
сол

Начин на приготвяне:
Месото се обезжилва и се нарязвана парчета , които трябва да са около 5см. и се посоляват обилно със сол за около 30ч. След това се държат за около 3/ 4 часа в студена вода или в бяло вино. След като бъдат извадени се връзват на канап, за да висят и преди това се о въргалят в червен пипер и чубрица. Слагат се да висят на проветриво място, за да изсъхнат.

Туршия

Необходими продукти:
вода – 8л.
морска сол
червена чушка – 5 кг.
карфиол – 3 кг.
моркови – 3 кг.
оцет – 1,700л.
захар – 1,200 кг.
дафинов лист
черен пипер (на зърна)
олио – 1 чаша

Начин на приготвяне:
Червените чушки се нарязват на едри парчета. Към тях се добавят карфиола и нарязан морков. Накисват се  в марината за 24ч.  Марината се приготвя от оцет, захар, олио, дафинов лист, черен пипер на зърна. Тя трябва първо да поври и  след като кипне се остава да изстине и после с нея се заливат зеленчуците. След  това добавяме към тях целина и магданоз. Разбъркват се и количеството се разпределя в буркани. Бурканите също ги поставя в голям съд и ги оставаме за около 2/3 мин да се варят, след като кипнат се отстраняват от огъня.