Тетевенска Саламура

Реклама

Продукти за 10 порции:

2/ 3 средни пъстърви или дребна речна риба (мряна, прясно уловена в р. Бели Вит)
1/ 2 рака, също уловени в р. Бели Вит
1 буркан  - домати консерва
1 връзка пресен копър
1 глава чесън
суха или прясна люта чушка
оцет

Начин на приготвяне:

Почистете рибата от вътрешностите и добре осолете. В тенджера кипнете около 1 л. вода и доматите, ако имате цвят от копър, може да го прибавите към доматите и водата, да си ври. Оставете ги на огъня за около 15 мин. През това време изпечете рибата и рака от двете страни на жар, без да почиствате от солта. В жарта сложете и  лютите чушки, щом се изпекат ги пуснете в чорбата. Когато рибата и рака са готови, почистете рибата от костите и я накъсайте на парченца, а рака може да накъсате или да го пуснете цял. Отново поставете тенджерата на огъня, сложете рибата и рака. Оставете чорбата да къкри около 20 мин. под капак. Накрая прибавете чесъна, нарязан на филийки, подправете с оцет на вкус и пресния копър. Чорбата трябва да е достатъчно солена, кисела и приятно люта, затова се казва саламура. Може да се консумира и студена, и топла.

Вижте рецептата във видеото: